Palvelut

Psykodynaaminen yksilöpsykoterapia (Kela)

Psykodynaamisen yksilöterapian tavoitteena on lisätä kykyä tunnistaa ja käsitellä omia tunteita, sisäisiä ristiriitoja sekä ongelmia. Hoidon tavoitteena on löytää keinoja oman elämän hallintaan sekä ongelmien vaikeuksien käsittelyyn ja tätä kautta vapauttaa sisäisiä voimavaroja myönteiseen kasvuun ja kehitykseen.

Terapeuttisen työn pääpaino ei ole lapsuuden kokemusten analysoinnissa vaan nykyhetken tapahtumissa ja nykyisissä ihmissuhteissa. Menneisyyden kokemusten kautta pyritään kyllä ymmärtämään nykyisiä ihmissuhteita ja tunnetiloja.

Tapaamisten tiheys vaihtelee 1- 3 kertaa viikossa ja terapia kestää vaihtelevasti, muutamista kriisiluonteisista käynneistä useampiin vuosiin.

Kelan kautta on mahdollista hakea tukea käyntimaksuihin. Kelan korvausta hakiessasi sinun täytyy olla käynyt psykiatrilla, joko julkisen puolen tai yksityisen puolen, jotta saa lääkärinlausunnon terapian tarpeeseen liittyen. Tämän jälkeen sinun on vielä täytettävä Kelan kuntoutushakemus (KU 131) ja liittää se lääkäriltä saamaasi lausuntoon. Kela korvaa terapiaa 16–67-vuotiaille henkilöille, joiden työ- tai opiskelukyky on heikentynyt. Tämän hetkinen kelakorvaus on 57,60 euroa/45 min.  Kelan korvausta on mahdollista saada 3 vuoden ajan. Istunnot ovat 45 min tai 90 min.

Pariterapia

Pariterapiakäynnit tapahtuvat harvemmin kuin yksilöterapiakäynnit pääsääntöisesti alun mahdollisten kriisikäyntien jälkeen. Käyntien kesto on yleensä 1,5 h ja käyntijaksot vaihtelevat muutamasta käynnistä kymmeneen käyntiin, tarvittaessa enemmänkin. Puolisoita tavataan pääsääntöisesti yhdessä mutta tarvittaessa yksinkin, jolloin käynnin kesto on 45 min. Pariterapiaan on mahdollista hakea Kela-korvausta.

Syitä hakeutua pariterapiaan voivat olla mm. jatkuvat riidat puolison kanssa, jumiutuneet tilanteet, mustasukkaisuus, puolison/oma päihdeongelma, väkivaltaisuus, uskottomuus tai seksuaaliset ongelmat. Myös puolison sairaus esim. masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö tai jokin neuropsykiatrinen häiriö tuovat pariskuntia pariterapiaan pohtimaan suhdettaan sekä sairauden vaikutusta parisuhteeseen.

Perheterapia (Kela)

Luonnolliset muutokset ja odottamattomat tapahtumat voivat häiritä perheen normaalia elämänkulkua vieden sen tilanteeseen, jolloin perheen omat voimavarat tuntuvat olevan riittämättömät. Vuorovaikutus perheen jäsenten välillä ei toimi ja elämä tuntuu raskaalta.

Perheterapia voi olla avuksi tällöin. Perhettä voidaan tavata eri kokoonpanoilla ja kuulla mitä kukakin ajattelee, tuntee ja miten näkee tilanteen. Yhdellä kertaa voidaan tavata vain vanhempia, toisella lasta/lapsia, lasta ja toista vanhempaa tai miten milloinkin on luontevinta. Ensimmäisellä kerralla pyritään näkemään koko perhettä yhdessä, jotta alkutilanne tulee yhteisesti jaetuksi.

Istunnot ovat yleensä 1,5 tunnin mittaisia ja niissä voidaan käyttää erilaisia toiminnallisia menetelmiä puheen ohella. Tapaamistiheys vaihtelee 1 – 3 kertaa kuukaudessa. Alkuun käynnit ovat tiiviimpiä monesti.

Perheterapiaan voi hakea Kelan korvausta. Korvauksen edellytyksenä on erikoislääkärin lausunto ja arviointi terapian tarpeesta. Kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 131.

Emdr-silmänliikehoito

EMDR = Eye Movement Desensitization and Reprocessing, silmänliikkeen poisherkistäminen ja uudelleen prosessointi

EMDR on terapeuttinen lähestymistapa, jota käytetään psyykkisten traumojen hoitoon. EMDR on silmänliikkeisiin perustuva terapiahoito, jonka tarkoituksena on auttaa asiakasta selviämään jostakin traumasta, joka saattaa edelleenkin painaa mieltä ja häiritä ihmisen elämää, vaikka tapahtumasta olisi kulunut jo pitempikin aika.

Perusajatuksena on että EMDR nopeuttaa haitallisten muistojen käsittelyä. Tavoitteena on vapauttaa asiakas menneisyyden haitallisista muistoista, siten että asiakas saa takaisin kyvyn tehdä positiivisia ja joustavia valintoja. EMDR voi olla osana terapiaa; sen avulla asiakkaalla on mahdollisuus työstää akuutteja tai pitkän ajan traumoja verbaalisen terapian lisänä. Menetelmän on kehittänyt psykologian tohtori Francine Shapiro, joka huomasi silmänliikkeiden muuttuvan häiritsevien ajatusten pulpahtaessa mieleen.

EMDR ei ole mikään itsenäinen terapiamuoto. Trauman hoitaminen vaatii pitkän hoitojakson, johon liittyy paljon muutakin kuin silmänliikehoito. Asiakasta voidaan tavata kuukausiakin ilman EMDR-hoitoa. Silmänliikkeitä tarvitaan silloin, kun kyseessä on jollain tavoin “koteloitunut” trauma, jolle ei löydy sanallista ilmaisua tai johon liittyviä tunteita ei tunnisteta. Tietysti olisi aina parempi, jos traumaattiset tilanteet voitaisiin työstää tuoreeltaan.

Hoitoa vaativa trauma voi olla mikä tahansa äkillinen negatiivinen kokemus, jolla on ollut voimakas vaikutus yksilön psyykelle. Kyseessä voi olla kolari, tulipalo, ryöstö, raiskaus, pahoinpitelyn uhriksi joutuminen, omaisen äkillinen kuolema, itsemurhan tehneen löytäminen tai panttivangiksi joutuminen. Traumaattinen kokemus voi myös olla pitkäkestoisempi tapahtuma, esimerkiksi jatkuva insesti tai muu seksuaalinen väkivalta tai toistuva pahoinpitely. Sen on yhtä hyvin voinut aiheuttaa koulukiusaaminen, koiran kuolema, riitaisa avioero – se voi olla mikä tahansa tilanne, jota muistellessa tulee epämiellyttävä olo. Kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä sitä, mikä yhdelle on trauma ja toiselle ei. Pitkäkestoisen trauman hoitotarpeen laukaisee usein jokin muu kriisi, esimerkiksi ihmissuhdeongelmat, masennus, uupumus tai alkoholin väärinkäyttö.

Sensomotorinen psykoterapia

Sensomotorinen psykoterapia on keho-orientoitunut psykoterapian muoto.   Sensomotorinen psykoterapia keskittyy erityisesti siihen miten keho prosessoi traumaattisia kokemuksia ja miten se vaikuttaa tunteisiin ja merkitysten luomiseen.  Sensomotorisessa psykoterapiassa tutkitaan erilaisten tapahtumien ja kokemusten esiintuloa kehon kautta. Mitä tapahtuu itsessä kehon tasolla kun asioita käsitellään ja muistot tulevat mieleen. Muistot voivat liittyä tapahtumiin, joita kokenut elämässään tai tapahtumiin, joita ei ole aiemmin muistanut. Näiden merkitystä tutkitaan tässä hetkessä.

Sensomotorinen psykoterapia integroi kiintymyssuhdeteoriaa, neurotieteitä sekä polyvagaalista teoriaa. Näiden kautta yhdistyvät kognitiivisen, emotionaalisen sekä kehollisen kokemisen tasot.

Työnohjaus

Tarjoan yksilötyönohjausta henkilöille, jotka työskentelevät sosiaali- ja terveysalalla.

Työnohjauksen tavoitteena on työssä jaksamisen tukeminen jakamalla siellä syntyneitä ajatuksia, tunteita sekä kokemuksia ulkopuolisen terapeutin kanssa luottamuksellisesti.

Vanhempien tuki- ja ohjauskäynnit

Vanhemmilla, joiden lapsi käy omaa terapiaa, on mahdollisuus käydä omilla tapaamisilla psykoterapeutin luona. Nämä tapaamiset kustantaa usein joko sairaanhoitopiiri tai Kela ja niiden tarkoitus on tarjota tukea vanhemmille samaan aikaan kuin lapsi käy omassa terapiassaan.

Tuki- ja ohjauskäyntien tavoitteena on antaa vanhemmille tukea ja tietoa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa sekä auttaa heitä ymmärtämään omaa lastaan ja hänessä tapahtuvia muutoksia tai jo tapahtuneita muutoksia. Tapaamisissa vanhemmat voivat purkaa myös omia tunteitaan ja ajatuksiaan luottamuksellisesti lapsen hoidosta ulkopuolella olevan terapeutin kanssa.